Gå til innholdet

Hva Gjør Halalkjøtt Halal?

Chops leder an i halal-praksiser i Norge, spesielt i Rogaland. Vår ambisjon om å tilby sertifisert, fersk og halal kjøtt strekker seg langt utover bare forretninger; det handler om å skape et fellesskap-støttet system som gir våre kunder fersk, kortreist halalkjøtt av høy kvaliteten.

I dag skal vi se hva som gjør kjøtt halal, ved å utforske de grunnleggende prinsippene for tilberedning av halalkjøtt, human behandling av dyr og den spesifikke slakteprosessen som kreves. Vi vil også se nærmere på de religiøse betraktningene som skiller halal fra ikke-halal kjøtt, inkludert betydningen av å resitere en velsignelse under slakting og den strenge tilsyns- og sertifiseringsprosessen som sikrer ekte halalstandarder.

 


 

 

Grunnprinsippene for Halal slakting

Grunnprinsippene for halal slakting er forankret i islamsk lov, utformet for å sikre at kjøtt behandles og konsumeres i samsvar med religiøse retningslinjer. I kjernen av disse prinsippene ligger human behandling av dyr, renslighet og spesifikke slaktepraksiser:

  • Human Behandling: Dyrene må behandles godt gjennom hele deres leveår, med tilstrekkelig plass, mat og vann. Og reglene og forskriftene fastsatt av de norske myndighetene må overholdes.

  • Renslighet: Redskaper og slakteområder må holdes rene for å forhindre kontaminering.

  • Slaktepraksis: En muslim må utføre slaktingen, og resitere en velsignelse for å vie handlingen til Allah. Dyret bør avlives med et raskt, skarpt snitt over strupen, for å sikre en rask død. Blodet må tappes helt ut.

For Chops er disse prinsippene ikke bare retningslinjer, men et løfte. Chops tar dette et steg videre og sørger for at Imamkomiteen i Rogaland fører tilsyn og overvåker prosessen nøye. Denne tilnærmingen involverer ikke direkte besøk til gårder; i stedet begynner vår prosess i slakteriet, der vår muslimsk medarbeider utfører slaktingen. Vi oppfyller dermed de grunnleggende kravene for halalsertifisering.

 

 

Denne praksisen understreker Chops' dedikasjon til autentisitet og kvalitet, og gjør Chops til en pioner i halal arbeid i Rogaland.

Human Behandling av Dyr

  1. Dyrevelferd Før Slakting: Islamske prinsipper fastsetter at dyr som er bestemt for halalslakting, må behandles med vennlighet og respekt gjennom hele deres liv. Dette innebærer å gi tilstrekkelig plass, passende næring og tilgang til rent vann, for å sikre at de lever i god helse uten unødig stress eller lidelse.
  2. Stressfritt Miljø ved Slaktetidspunktet: Dyr skal helst ikke være vitne til slaktingen av andre dyr og bør holdes rolige helt frem til slaktemomentet. Prinsippene fraråder enhver form for mishandling som kan forårsake unødvendig frykt eller angst, da stress kan påvirke kvaliteten på kjøttet..
  3. Humane Slaktemetoder: Den faktiske handlingen av slaktingen må utføres raskt og med presisjon for å minimere smerte. Ved bruk av en skarp kniv gjør slakteren et enkelt snitt gjennom halsen, luftrøret og de store blodkarene, noe som sikrer rask bevisstløshet og død. Denne metoden anses for å minimere lidelse.
  4. Kvalifisert og Medfølende Slakter: Personen som utfører slaktingen må være en sunn muslim godkjent av Muslimsk fellesrådet i Rogaland, fullt bevisst på de åndelige og etiske ansvar som medfølger deres rolle. De må gjennomføre oppgaven med respekt og medfølelse, og lese Allahs navn for å velsigne slaktingen og anerkjenne at liv er hellig og tas kun med Allah tillatelse.
  5. Unngåelse av Unødvendig Lidelse: Halalsertifiseringen krever at utstyret som brukes og håndtering av dyrene før de slaktes skal være effektiv og smertefri.

 


 

 

Spesifikk Slakting for at Kjøtt skal Betraktes som Halal

Det er et klart skille mellom halal og ikke-halal kjøtt i islam. Forskjellen handler om hvordan dyret har det før slakt, slaktepraksisen og om renslighten frem til maten konsumeres.  

Halalprinsipper legger vekt på medfølelse og human behandling av dyr gjennom hele deres liv og under slakting. Dyrene må være sunne ved slaktetidspunktet og ikke utsatt for unødvendig stress eller skade. Dette sikres av en veterinær som undersøker alle dyr før de slaktes, noe som garanterer deres helse og velferd.

Halalslakteprosessen, som nevnt, krever at en muslim slakter dyret ved å gjøre et raskt, dypt snitt med en skarp kniv for å skjære over halsen, blodårene, luftrøret og spiserøret mens en velsignelse resiteres. Fullstendig tømming av blod er et grunnleggende krav i behandlingen av halalkjøtt, ettersom å spise blod er strengt forbudt i islam.

Halal handler ikke bare om fysiske prosesser; det bærer en åndelig betydning. Resitasjonen av Allahs navn ved slaktetidspunktet er en handling av hengivenhet, som anerkjenner Allahs forsyning og søker Hans velsignelse over maten.

Halalretningslinjer forbyr konsum av visse mat og drikker som svin og alkohol. Derfor må halalkjøtt ikke komme i kontakt med disse på noe tidspunkt under bearbeiding eller håndtering.

Halalkjøttsertifisering, slik som HSR-sertifiseringen, krever streng tilsyn av hele prosessen, fra slakting til pakking. Denne prosessen sikrer overholdelse av halalstandarder, og skiller Trygg halalkjøttet fra andre type “halalkjøtt”, som reguleres for matsikkerhet og kvalitet, men mangler religiøs sertifisering.

Chops as er et samarbeid mellom moskeene i Rogaland som gir deg Trygg Halal, et produkt som oppfyller alle halal krav. HSR-sertifiseringen som er gitt til oss av Muslimsk fellesråd i Rogaland er et bevis av vårt løfte om å gi deg som kunde ekte halal. Å velge Trygg Halal er ikke bare et kjøp – det er en måte å gi tilbake til fellesskap. Hvert Trygg Halal kjøtt levering, vitner om vår dedikasjon til kvalitet og fellesskapet av muslimer i Rogaland. Oppdag forskjellen med Chops, hvor hver bit støtter og beriker vårt fellesskap.

 

 

 

Adresse
Storgata 61, 4307 Stavanger
Telefon
96924001
E-postadresse
kundeservice@chops.no
Foretaksregisteret
924914912
Theme primary color
Logo background color
Shop open for business